Komplikacije Helicobacter pylori infekcije

Gastritis nastao usled infekcije sa Helicobacter pylori može nastati naglo i tada se naziva akutni, ili nastaje postepeno tokom vremena i tada se naziva hronični gastritis.

Hronični aktivni gastrits može se u zavisnosti od rasprostranjenosti podeliti u dve grupe:

  • difuzni antralni gastritis DAG (kada zahvata samo završni deo želuca)
  • multifokalni atrofični gastritis MAG (kada zahvata celu površnu želuca)

Kod pacijenata koji imaju DAG može se javiti duodenalni ulkus ili MALT limfom želuca, dok kod bolesnika sa MAG-om se može razviti ulkus , MALT limfom ali i karcinom želuca.

Uopšteno posmatrano  infekcija sa H. pylori može izazvati sledeće bolesti: funkcionalnu dispepsiju, difuzni antralni gastritis, multifokalni atrofični gastritis, gastroezofagealnu refluksnu bolest, duodenalni i želudačni ulkus, MALT limfom želuca kao i karcinom želuca.

H. pylori je prisutan u biopsijom uzroku želudačne sluzokože kod 90 – 100 % pacijenta sa duodenalnim ulkusom , 70 % sa želudačnim ulkusom, 80 % slučajeva hroničnog gastritisa i u 50 % osoba sa funkcionalnim neulkusnim dispepsijama.

Od izrazitog je značaja napomenuti da je svaki čir na želucu neophodno je detaljno dijagnostikovati i pažljivo pratiti, jer postoji verovatnoća maligne alteracije, odnosno pojave karcinoma na bazi ulkusa.

Ako dodje do infekcije sa H. pylori šansa za nastanak hroničnog gastritisa a da pritom bolesnik ne oseća nikakve simptpme, iznosi oko 80 %. Atrofični gastritis sa pojavom intestinalne metaplazije razviće se u oko 20 %, dok će ulkus želuca nastati u manje od 15 % slučajeva.

Incidenca razvoja najozbiljnijih oboljenja želuca MALT limfoma i karcinoma želuca uzrokovanih infekcijom sa H. pylori je jako mala, i iznosi manje od 1 %. I pored niske incidence nastanka, po standardima Svetske zdravstvene organiziacije (WHO) i Internacionalne agencije za istraživanje karcinoma (IARC) infekcija sa H. pylori predstavlja karcinogen I klase u nastanku karcinoma želuca (isto kao što je duvan za karcinom pluća odnosno virus hepatitisa za karcinom jetre).

 

Nastavite sa čitanjem o H. pylori


Lečenje H. pylori i ulkusne bolesti