Ishrana

healthy-diet-plan

Neka hrana bude Vaš lek, a Vaš lek pravilna ishrana.
Hipokrat (c. 460 – c. 370 g.p.n.e.)

Od samog postanka ljudske rase, hrana i varenje predstavljaju temu ljudskog interesovanja koja je skoro jednaka ljubavi. Homo est quod est – Čovek je ono što jede!

Hrana je sastavljena od mnogih hranljivih materija (nutrijenata), koje su svima potrebne za život, rast i razvoj, održavanje zdravlja kao i obezbeđivanje energije za rad. Potrebno je oko 40 hranljivih materija da bi čovek bio zdrav.

Postoji pet glavnih klasa nutrijenata: ugljeni hidrati, lipidi, proteini, vitamini i minerali. Ove klase nutrijenata se mogu grupisati kao makronutrijenti (potrebni u većim količinama) ili mikronutrijenti (potrebni u manjim količinama). Makronutrijenti su ugljeni hidrati, lipidi i proteini. Mikronutrijenti su minerali i vitamini. Makronutrijenti pružaju strukturni materijal (aminokiseline iz kojih se grade proteini, i lipide od kojih se formiraju ćelijske membrane i pojedini tipovi signalnih molekula) i energiju. Ove materije treba dobiti iz različitih namirnica, jer ne postoji jedna koja sadrži sve potrebne sastojke u dovoljnoj meri. Zbog toga je neophodno da ishrana bude raznovrsna. Svaka vrsta namirnica je dobar izvor neke materije.

Saveti za pravilnu ishranu
Jedite raznovrsno
Puno proizvoda od žitarica i krompira
Voće i povrće – „5 puta dnevno“
Svakodnevno mleko i mlečne proizvode, 1-2 x nedeljno ribu, malo mesa, kobasica i jaja
Malo masti i masnih namirnica
Šećer i so u umerenim količinama
Puno tečnosti
Ukusna i blaga priprema
Nadjite vremena i uživajte u jelu!
Pazite na svoju težinu i krećite se!
Vrlo ljuti začini nadražuju želudac. Bolje koristite sveže ili sušeno začinsko bilje
Gazirani napitci i napitci s kofeinom nadimaju želudac. Isprobajte šta Vam odgovara
Alkohol konzumirajte umereno ili ga potpuno izbacite

Piramida

Piramidu pravilne ishrane čine grupe namirnica. Svaka grupa namirnica (hrane) obezbeđuje neke, ali ne sve potrebne sastojke. Namirnice jedne grupe ne mogu nadoknaditi one u drugim grupama. Ni jedna grupa nije manje važna od druge. Za dobro zdravlje su jednako potrebne sve grupe namirnica da biste bili zdravi.

Saveti za regulisanje varenja
Pijte više tečnosti Unošenje 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno, omekšava stolicu i normalizuje pokretljivost creva.
Uzimajte koliko god želite vode, voćnih sokova i supa, ali ne preterujte sa kafom i čajem.
Jedite više namirnica bogatih vlaknima Konzumiranje što više voća i povrća, svežeg ili sušenog (šljive), proizvoda od celog zrna žitarica (integralni pirinač, hleb, testenine…)
Svakodnevno rekreativno hodajte Redovno pešačenje, do 5.000 koraka, jača vaše trbušne mišiće i tako pomaže ubrzavanje pokretljivosti creva
Stvorite redovnu naviku Stvorite naviku odlaska u toalet uvek u određeno doba dana.
Ne odlažite pražnjenje Odlaganje odlaska u toalet i svesno potiskivanje nagona za pražnjenjem poremetiće dnevni ritam i dovesti do opstipacije.
Masirajte stomak Da bi ste probudili lenja creva, redovno masirajte stomak, laganim kružnim pokretima