Ultrazvuk trbuha

Ultrazvučna dijagnostika trbuha (ehosonorafija trbuha) predstavlja neinvazivnu metodu koja ima za cilj prikazivanje struktura organa u trbušnoj duplji ultrazvučnim oslikavanjem intenziteta (eha) reflektovanog talasa sa granice dve površine odnosno dva tkiva koja su u kontaktu.

Indikacije

Stanja u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

  • bol u stomaku i/ili leđima
  • mučnina i povraćanje
  • nadutost
  • neobjašnjivo mršavljenje
  • naglo uvećanje trbuha
  • povrede u predelu trbuhu
  • nejasna febrilna stanja.

Veoma često kamenje u žučnoj kesi ili zapaljenje žučne kese može dati simptomatologiju oboljenja gornjeg digetsivnog trakta tako da je neophodno pre detaljne dijagnostičke evaluacije jednjaka i želuca načiiti ultrazvuk trbuha.

EHO-sonografija kalkuloze žučne kese
EHO-sonografija kalkuloze žučne kese
Ultrazvučni pregled se može ponavljati više puta u toku godine bez štetnih efekata na organizam. Komitet Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO) je na osnovu dugogodišnjih ispitivanja i istraživanja dozvolio primenu ultrazvuka u medicinske svrhe kao sasvim bezbednu metodu koja se može upotrebljavati u pravilnim dijagnostičkim i terapijskim indikacijama. Štetno dejstvo ultrazvuka koji se upotrebljava u medicini naučno nije dokazano.
EHO-sonografija kalkuloze žučne kese sa holecistitisom
EHO-sonografija kalkuloze žučne kese sa holecistitisom

S obzirom na činjenicu da se radi o veoma jednostavnoj i bezbednoj dijagnostičkoj proceduri, savremeno shvatanje adekvatne prevencije oboljenja trbuha predstavlja preventivno godišnje sprovodjenje ultrazvučne dijagnostike, kako bi na vreme otkrili promene i sprečio razvoj bolesti.

Dijagnostičko – terapijski značaj

Klasičan ultrazvučni pregled trbuha pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlezde. Ovom metodom se takodje mogu jasno vizuelizovati trbušni deo aorte, kao i mokraćna bešika i prostata kod muškarca. Ultrazvučnim pregledom trbuha moguće je izmeriti veličinu trbušnih organa, proceniti kakva je njihova gradja i struktura, i da li u njima ima eventualnog patološkog sadržaja.

Sa druge strane, ultrazvuk trbuha je ograničenih mogućnosti u dijagnostici oboljenja šupljih organa digestivnog sistema (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crevo) prevshodno zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled ovih organa najbolje su endoskopske metode.

OBOLJENJEORGAN
Tumorijetra, žučna kesa, pankreas, slezina, bubrezi, mokraćna bešika, jajnik
Cistejetra, pankreas, slezina, bubreg, jajnik
Prisustvo kamenažučna kesa, žučni vodovi, bubrezi, bubrežni izvodni sitem i mokraćna bešika
Protok krvi i otkrivanje tromboze, ateromatičnih plakova, kao i proširenja krvnog suda (aneurizme)periferni krvni sudovi i aorta
Slobodna tečnostpleuralni prostori
abdomen i mala karlica
terapijski pristup – drenaža i evakuacija tečnosti.
Uvećanje limfnih žledaupalni proces / reakcija na patološki proces.
oblik i veličina limfnog čvora ukazuju da li je on upalno ili tumorski izmenjen
Krvarenje iz krvnog suda i/ili formiranje krvne kolekcije (hematoma)najčešće nakon povreda

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u dijagnostikovanju ali i redovnom praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa. U indikacionom području, ultrazvučnom dijagnostikom se sa visokim stepen senzitivnosti i specifičnosti mogu dijagnostikovati mnogobrojni patološki poremećaji u trbuhu.

Ultrazvučni pregled trbuha predstavlja neophodni inicijalni pregled u dijagnostici oboljenja trbušnih organa sa visokim stepenom senzitiviteta ali i manjom specifičnošću u odnosu na CT i MR, koje predstavljaju krajnji izbor za preciznu karakterizaciju i lokalizaciju inraabdominalnih patoloških promena.

Objavljeno: 26/03/2018 Ažurirano: 16/07/2020

Napisao:

Specijalista opšte hirugije

Objavio:
Reflux Centar
Centar za oboljenja gornjeg digestivnog sistema