Priprema za ultrazvuk trbuha

Sadržaj

Priprema

Pre sprovodjenja ultrazvučnog pregleda trbuha neophodno je pridržavati se nekih osnovnih pravila.

Tri dana pre sprovodjenja ultrazvučne dijagnostike trbuha poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove kao i hranu koja izaziva nadimanje:

  • Pasulj
  • Kupus
  • pečeno i suvo mesto
  • mleko i mlečne prozvode,
  • voće i povrće koje sadrži celulozu

Takođe, savetuje se izbegavanje hrane sa mnogo ostataka, hrane bogate biljnim vlaknima kojih najviše ima u žitaricama, voću i povrću.

Dan pre pregleda uzimati dosta tečnosti (voda, nemasne supe bez testa i čajevi). Posle podne preporučuje se da se ishrana bazirana na pire krompiru ili testu, ukoliko ove namirnice ne izazivaju nadutost trbuha.

Na pregled je potrebno doći praznog stomaka (bez obedovanja i bez unosa tečnosti) 6-8 sati, a najbolje 12 sati pre pregleda. Naročito se zabranjuje konzumiranje gaziranih pića.

Za pregled mokraćne bešike i prostate kod muškarca potrebno je napuniti bešiku. Najbolji način za ovu pripremu je konzumacija 3-4 čaše tečnosti 90 minuta pre pregleda i suzdržavanje od mokrenja do samog pregleda.

Od veoma velike važnosti je i saradnja pacijenta sa lekarom tokom izvođenja samog pregleda. Ovo može podrazumevati molbu da pacijent zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži. Važno je napomenuti da je ultrazvučni pregled moguće uraditi i u hitnim slučajevima, kada se on radi bez prethodne navedene pripreme.

Tehnika

Ultrazvučni pregled trbuha se izvodi tako što pacijent leži na leđima, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok. Vrlo je bitno da pacijent tokom pregleda sarađuje sa lekarom, odnosno da zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži. Ispitivanje traje oko 15 minuta a tokom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol.

Objavljeno: 18/04/2018 Ažurirano: 16/07/2020

Napisao:

Specijalista opšte hirugije

Objavio:
Reflux Centar
Centar za oboljenja gornjeg digestivnog sistema