Lečenje gastritisa

Opšti saveti

Lečenje gastritisa moze biti vrlo uspešno kombinacijom adekvatne ishrane i životnih aktivnosti, savremene terapije lekovima, ali i upotrebom prirodnih sredstava.

 • Osobe koje boluju od gastritisa trebaju da uzimaju najmanje litar vode dnevno, najbolje između jela.
 • Ne preporučuje se mešanje previše različitih namirnica istovremeno. Pored toga, potrebno je žvakati svaki zalogaj hrane pravilno i izbegavati jesti u žurbi.
 • Kada bolujete od gastritisa, izbegavajte fizičko i mentalno naprezanje koliko ste u mogućnosti.
 • Pravilno disanje i lagane vežbe, poput hodanja i plivanja su takođe preporučljive za osobe koje imaju probleme sa gastritisom.
 • Postojanje intestinalne metaplazije zahteva redovne endoskopske kontrole sa biopsijama

Lečenje Helicobacter pylori gastritisa

H. pylori infekcija danas predstavlja glavni uzrok nastanka gastritisa, gastrodeuodenalnih ulkusa kao i karcinoma želuca. Lečenje gastroduodenalnih ulkusa, bez lečenja H. pylori infekcije često će dovesti do ponovnog vraćanja ulkusne bolesti, odnosno recidiva oboljenja. Dokazano je da eradikacija H. pylori ima profilčaktičan efekat u nastanku karcinoma želuca.

Danas postoji opšti konsenzus (European Helicobacter Study Group) da u slučaju pozitivnog nalaza na H. pylori infekciju, uvek se preporučuje sprovođenje terapije eradikacije. Eradikacija znači kompletno izlečenje H. pylori infekcije u digestivnom traktu. Uspeh terapije treba kontrolisati, i to neinvazivno, uglavnom primjenjujući ureaza izdisajni test ili nalaz At u stolici. Svi pacijenti sa gastritisom i pozitivnim nalazom H. pylori infekcije kao i ulkusni bolesnici pozitivni na H. pylori moraju biti podvrgnuti lečenju te infekcije. Razlog je baziran na jasnim rezultatima da eradikacija H. pylori infekcije značajno smanjuje recidiv ulkusne bolesti.

Od 2005. godine preporuka za inicijalnu terapiju u Evropi je promenjena, jer u nekim evropskim populacijama raste stepen primarne rezistencije H. pylori na makrolidske antibiotike, što značajno utiče na uspeh eradikacije s kombinacijama lekova koje ih sadržavaju.

Druga preporuka koja je promenjena odnosi se na dužinu uzimanja lijekova. Definitivno je ustanovljeno da je delotvornost linearno zavisna od dužine uzimanja lekova – što se kombinacija lekova uzima duže, uspeh eradikacije infekcije je viši. Zbog toga se smatra da lečenje treba sprovesti u periodu od 10-14 dana. Uzimanje terapije od 14 dana ima značajan efekat na kompletnu eradikaciju i manji stepen recidiva H.pylori infekcije nego kada se terapija primenjuje u kraćem periodu. Kod bolesika alergičnih na penicilin u terapiji se umesto amkosicilina primenjuje metronidazol.

Terapija eradikacije H. pylori danas podrazumeva uzimanje trojne ili četvorne terapije, koje se sastoje od jednog antisekretornog leka i dva odnosno tri antibiotika. Kao antisekretorni lek preporučuje se upotreba inhibitora protonske pumpe: dexlansoprazol 2 x 60 mg, esomeprazol 2×40 mg, pantoprazol 2×40 mg. Između tri najčešće propisivana antibiotika, Evropska grupa za H. pylori daje prednost makrolidu (klaritromicin), uz koji preporučuje kao drugi antibiotik amoksicilin ili metronidazol (ako postoji alergija na peniicilin).

Prva linija terapije

inhibitor protonske pumpe dva x dnevno + klaritromicin (2×500 mg) + amoksicilin (2×1000 mg) / 14 dana. Po potrebi se može dati i metronidazol (2×400 mg) /14 dana

U slučaju preosetljivosti na penicilin i/ili klaritromicin, alternative amoksicilinu i klaritromicinu su metronidazol (2×400 mg) /14 dana i/ili doksiciklin 2x100mg/ 14 dana.

Druga linija terapije

I pored specifične eradikacione terapije prve linije, neuspeh ovakve terapije se vidja u preko 20 % bolesnika. U drugoj liniji terapije od esencijalnog je značaja primenti drugačije antibiotike nego prilikom prethodnog pokušaja eradikacije. Smatra se da su dva osnovna razloga za neuspeh terapije visok porast globalne rezistencije na antibiotike koji se primenjuju, i nedovoljnoj saradnji pacijenta i preveremenom prekidanju prepisane terapije. U drugoj terapijskoj kombinaciji se uvodi 4-struka terapija na bazi koloidalnog bizmuta (namijenjena za eradikaciju sojeva H. pylori rezistentnih i na makrolide i na metronidazol).

Prepručena druga linija terapije:

 • tripla terapija – IPP dva x dnevno + amoksicilinlevofloksacin (ili moksifloxacin) ili
 • kvadripla terapija – IPP dva x dnevno + metronidazol 2×400 mg/10-14 dana, tetraciklin 2×100 mg/10-14 dana i bizmut subcitrat 4×120 mg/10-14 dana. (Pylera).

Dnevno doziranje PYLERA

VremeBroj kapsula PYLERABroj kaspula IPP
Nakon doručka31
Nakon ručka30
Nakon večere31
Pre spavanja30

Treća linija terapije

U slučaju nesupeha i druge linije terapije neophodno je načiniti individualni antibiogram biopsije sluzokože želuca kako bi se sa sigurnošću odredila mikrobna antibiotska senzivitnost. H. pylori infekcija koja perzistira i pored obe linije terapije najverovatnije je rezistentna i na metronidazol i klaritromicin.

Alternativni antibiotici treće linije terapije mogu biti kinoloni, tetraciklini, rifabutin i furazolidon, kao i visoke doze IPP u kombinaciji sa amoksicilinom.

Neželjeni efekti terapije

Od velikog je značaja da se eradikaciona terapija sprovede u potpunosti, bez prekidanja uzimanja antibiotika, jer je stepen recidivantne ili rezidualne infekcije značajno veći ukoliko se prepisani protokol u potpunosti ne ispoštuje. Oko 50% pacijenata koji uzimaju eradiacionu terapiju za H. pylori imaju neželjene efekte koji su najčešće blagi. Ipak, oko 10% bolesnika zbog ovih neželjenih efekata prekida planiranu terapiju. Neželjeni efekti su češći ukoliko se u toku terapije koristi Metronidazol, kao i u slučaju konzumacije alkoholnih pića. Takođe, preparati bizmuta dovode do promene boje stolice, kao i do poremećenog i otežanog pražnjenja. Neki od primenjenih lekova dovode do pojave dijareja, ili grčeva u trbuhu. Uvek se preporučuje uzimanje probiotika tokom eradikacione terapije.

10 prirodnih lekova za gastritis

 1. Menta. Menta, nana, se odavno koristi u lečenju želudačnih problema. Eterično ulje mentol, bazirano na menti, podstiče ulazak žuči u dvanaestopalačno crevo, gde pokreće varenje. Ukoliko osećate mučninu, nekoliko puta udahnite miris esencijalnog ulja mente. Ako imate problem sa grčevima, masirajte svoj stomak kružnim pokretima uz par kapi ovog ulja.
 2. Kim. Semenke kima će brzo uticati na nadutost i osećaj težine unutar želuca. Stavite na ringlu sud sa 200ml vode i pustite da tečnost proključa.U nju dodajte prstohvat mlevenih semenki kima, malo morske soli, na vrh noža mlevenog đumbira i pola kašičice semenki komorača. Pustiti da sve vri oko 5 minuta pa skloniti sa strane. Procediti i piti jednom dnevno po jednu čašu napitka.
 3. Suve smokve. Lekovite su i hranljive zahvaljujući visokom procentu lako svarljivih vlakana, vitamina, minerala i masnih kiselina iz omega-3 i omega-6 grupe. Stavite 40 sušenih smokvi u jednu teglu pa ih prelijte maslinovim uljem. Zatvoriti teglu i sačekati 40 dana pre konzumiranja. Jesti po jednu smokvu pre svakog glavnog obroka.
 4. Kamilica. Blago dejstvo kamilice smiruje želudac i olakšava varenje smanjujući gasove i upalu želuca. Stavite 250ml vode da proključa. Skloniti posudu sa ringle i u tu istu vodu dodajte šaku svežih cvetova kamilice. Sačekajte 5 minuta, procedite i konzumirajte. Uzimajte svaki dan najviše dve doze čaja.
 5. Aloe vera. Deluje antibakterijski i protivupalno, utičući na slobodne radikale koji ometaju varenje. Operite jedan deblji list aloje i iz sredine izvadite dve kašičice gela. Sipajte gel u blender zajedno sa čašom mlake vode pa sve sjedinite. Preporučuje se konzumiranje 30ml gela aloje razređenog u vodi tri puta dnevno
 6. Đumbir. Olakšaće bolove i grčeve, kao i mučninu I nagon na povraćanje. Izrendati mali komad (težine ne više od 4 grama) svežeg korena đumbira ili prstohvat đumbira u prahu u šolju i prelijte ga vrelom vodom. Sačekati nekoliko minuta pa popiti dobijen lek. Uzimajte jednom dnevno.
 7. Kurkuma. Žuti prah kurkume može da pomogne kod bolova u predelu želuca i pruža olakšanje kod neprijatne flatulencije. Svako jutro pre jela 10g praha kurkume dodajte u šolju probiotskog jogurta, dobro promešajte i konzumirajte odmah.
 8. Peršun. Čaj od peršuna: Sitno naseckati nekoliko korena persuna (oko 3-4 supene kasike). Preliti sa 2 dl kljucale vode i procediti nakon 15-tak minuta. Ovaj caj piti polako i oko 2-3 solje u toku dana.
 9. Šargarepa. Uspesno lecenje gastritisa moze se postici upotrebom sveze cedjenog soka od sargarepe. Pije se obavezno na prazan zeludac, svako jutro, kroz duzi vremenski period.
 10. Lan. Laneno seme predstavlja efektivno prirodno sredstvo protiv gastritisa. U casu mlake vode ubaciti jednu kasiku lanenog semena, ostaviti da odstoji 12 sati, nakon toga procijediti i lagano piti kao caj.

Objavljeno: 28/03/2018 Ažurirano: 03/10/2020

Napisao:

Doktor medicine

Objavio:
Reflux Centar
Centar za oboljenja gornjeg digestivnog sistema