Endoskopski želudačni balon za mršavljenje

Reflux centar endoskopski zeludacni balon za mrsavljenje

REFLUX CENTAR – Jedini regionalni akreditovani centar za primenu želudačnog balona u lečenju prekomerne gojaznosti. 

Intragastrični balon (IB) je način endoskopskog neoperativnog, ne-farmakološkog lečenja prekomerne gojaznosti. IB je osmišljen za privremenu upotrebu radi gubitka težine kod umereno i veoma gojaznih pacijenata, gde gojaznost predstavlja veliki rizik po zdravlje, a koji su isprobali stručne programe mršavljenja u vidu dijete i fizičke aktivnosti. Program IB podrazumeva propisanu individualnu dijetu, program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor lekara.

Sistem IB (The BioEnterics Balloon ili BIB System) je dizajniran za endoskopsko plasiranje tako da indukuje sitost. Najnovija generacija Orbera sistema 365 omogućava da balon ostane u želucu do godinu dana. Posle godinu dana, osobe kojima je Orbera balon u specijalnom režimu plasiran u REFLUX CENTRU izgubili su 3 puta više težine u odnosu na dijete i vežbanja, sa prosekom od oko 23 kg.

ORBERA™ sistem predstavlja jedan od najkvalitetnijih IB sa 20 godina kliničkog iskustva i sa više od 300.000 procedura u preko 80 zemalja.

REFLUX CENTAR – dugogodišnja saradnja sa vodećim Evropskim centrom za intragastrične balone Imperial College London.

Plasiranje balona za mrsavljenje
Prof. dr Nadey Hakim, Imperial College London sa lekarima Reflux Centra tokom procedure plasiranja Orbera IB

Indikacije

 • Sve osobe sa BMI većim od 27 kg/m2 (relativne).
 • Osobe sa BMI<30, kod kojih postoje komorbiditeti za čije je lečenje je neophodno smanjenje TT.
 • Osobe čiji je BMI>35 u programu za hirurško lečenje gojaznosti (barijatrijsku hirurgiju), čime se značajno smanjuje operativni rizik i moguće komplikacije.
 • Osobe koje odbijaju hirurško lečenje.
 • Kod osoba kod kojih je neophodno načiniti hiruršku intervenciju, najčešće u sklopu ortopedskih operacija povreda ili preloma, a zbog prekomerne težine to trenutno nije preporučljivo.

Kontraindikacije

Pre plasiranja intragstričnog balona neophodno je uvek načiniti gastoskopiju kako bi se isključila moguća patološka stanja i eventualne kontraindikacije:

 • velike želudačne kile
 • teška zapaljenje jednjaka
 • ulkusi želuca i duodneuma
 • potencijalno krvareće lezije na želucu
 • inflamatorne bolesti digestivnog trakta
 • psihijatrijski poremećaji
 • bolesti zavisnosti.

IB se ne sme koristiti kod trudnica, ukoliko se planira trudnoća ili tokom dojenja.

Tehnika procedure

VIDEO SNIMAK Animacija - Plasiranje želudačnog balona

Želudačni balon je pričvršćen na specijalnom mehanizmu, i uz korišćenje endoskopa se postavlja na pravu poziciju u želucu. IB se napuni sa 450 do 600 ml fiziološkog rastvora, u zavisnosti od veličine želuca, da bi se specijalnim mehanizmom oslobodio i ostavio u želucu. Dizajn, material  i činjenica da je ispunjen tečnošću, omogućavaju IB da se nesmetano pomera unutar želuca. Procedura traje od 7-12 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji.

VIDEO SNIMAK Animacija - Uklanjanje želudačnog balona

Uklanjanje balona se nakon godinu dana od plasiranja takođe vrši endoskopskim putem, posebno dizajniranim sistemom za vadjenje. Sama procedura vađenja balona je vremenski nešto kraća od postavljanja, i nakon završetka pacijenti mogu odmah da se vrate svakodnevnim životnim aktivnostima.

VIDEO SNIMAK Procedura postavljanja i vađenja intragastričnog balona

Funkcionisanje

Intragastrični balon dovodi do redukcije telesne težine na sledeće načine:

 • Težina balona nadražava baroreceptore u želucu, što stimuliše centar za sitost u mozgu. Ovaj mehanizam je aktivan prva 3 meseca.
 • Želudačni balon dovodi do usporenog pražnjenja želuca čime utiče na rani osećaj sitosti.
 • Smanjenjem slobodne zapremine želuca nastaje rana sitosti, jer bolesnici nemaju potrebu niti mogućnosti za unosom veće količine hrane.
 • Neprijatnost zbog prisustva balona prisutna je najčešće u prvih 36h, dovodeći do osećaja mučnine a retko povraćanja, što smanjuje nagon za uzimanjem hrane. Ne pridržavanjem dijete ove tegobe mogu da se ponove što ograničava preterano uzimanje hrane.
 • Utiče na hormonalni status, jer dolazi do porasta serumskih vrednosti grelina, hormona sitosti.

Komplikacije

Komplikacije uključuju rizike vezano za endoskopsku proceduru, lekove i metode koji se koriste u okviru ove procedure, kao i fazu navikavanja vašeg organizma na ugrađeno strano telo.

Najčešće komplikacije su neposredne i javljaju se u prva tri dana nakon plasiranja IB. U toku prvih nekoliko dana moguća je pojava nelagodnosti i bola u želucu, stalna mučnina i nagon na povraćanje, refluks želudačnog sadržaja, otežano varenje hrane, blokada hrane koja ulazi u stomak i nemogućnosti gutanja.

Primenom specijalne terapije pre i po potrebi nakon plasiranja balona značajno se smanjuju neželjeni efekti procedure.

Posle tri dana pacijenti se znatno bolje osećaju, tako da nemaju osećaj da im je ugrađen balon. Putovanja se ne preporučuju prva tri dana nakon intervencije.

U svetskim serijama su opisane i komplikacije u vidu izduvavanja balona kao i pomeranja i oštećenja sluzokože želuca. U izuzetno retkim slučajevima opisani su i problemi performacije želuca i pankreatitisa. U Reflux centru za sada mi nismo imali ovakvih kompliakcija.

Radi maksimalnog efekta postavljanja IB neophodno je primeniti specijalizovan  dijetetski režim, odnosno da se osobe naviknu na zdrav način ishrane, i vežbe po preporukama stručnjaka. U protivnom, ako se nastavi sa starim navikama kilogrami će da se vrate po vađenju balona.

Često postavljena pitanja

U pitanju nije klasična operacija, dakle nema rezova ili ožiljaka. Procedura se izvodi pomoću endoskopa, kroz usta. Endoskopom (gastroskopom) se prvo pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo.

Ukoliko nema kontraindikacija, balon koji je na posebnom nosaču se kroz usta ubacuje u želudac i potom se puni sa 500- 700 ml tečnosti (fiziološki rastvor). Procedura traje 7 – 9 minuta, i nakon procedure idete kući.

Intragastrični balon preporučujemo osobama čiji je indeks telesne mase (BMI) preko 27 i na drugi način nisu uspeli da izgube višak telesnih kilograma, a imaju želju da se izbore sa tim problemom.

Takodje, preporučuje se osobama koje zbog gojaznosti imaju problem sa hipertenzijom šećernom bolešću, pokretljivošću i disanjem. Može se indikovati i u cilju pripreme za operaciju srca, kuka ili kolena kod prekomerno gojaznih osoba.

Intragastrični balon koji mi koristimo (Orbera) je vrlo bezbedan medicinski proizvod. Napravljen je od specifičnog silikona koji ne oštećuje želudac, a izrazito je otporan na pritisak, tako da je verovatnoća da balon u želucu pukne minimalna.

Reflux centar Beograd je jedini sertifikovani medicinski centar u regionu za plasiranje intragastričnog balona.

U prvih nekoliko dana po plasiranju balona može doći do izraženih mučnina, one su rezultat adaptacije na strano telo i pritisak u želucu. Ove tegobe obično traju dva do tri dana.

Kod nekih osoba su manje, kod nekih više izražene i mi ih tretiramo kombinacijom lekova kako bi vam pomogli da ovaj period lakše prebrodite. Nakon toga dolazi do prilagođavanja na balon, i počinjete sa normalnim ali redukovanim unosom hrane (balon imitira stalni osećaj sitosti).

Procečan gubitak telesne težine sa balonom iznosi oko 20 kg za 6 meseci, pri čemu novi balon koji koristimo bezbedno ostaje u želucu godinu dana.

Ukoliko se uz balon primenjuje i modifikovana ishrana, te fizička aktivnost, gubitak kilograma može biti i veći, čak i definitivan.

Nakon vađenja balona nema nikakvih promena na želucu, sluzokoža ostaje intaktna, a oblik i veličina želuca se ne menjaju.

Ukoliko i nakon vađenja balona budete motivisani da nastavite sa normalizovanom ishranom i fizičkom aktivnošću, kliogrami se neće vratiti.

Objavljeno: 12/01/2019 Ažurirano: 04/08/2020

Napisao:

specijalista opšte hirugije

Objavio:
Reflux Centar
Centar za oboljenja gornjeg digestivnog sistema