Podrigivanje i nadutost

Postojanje veće količine gasa u želucu može doprineti osećaju nadutosti (punoće), podrigivanju i nadimanju. Podrigivanje je normalan proces i rezultat je gutanja vazduha koji se nakuplja u stomaku. Podrigivanje podrazumeva voljan ili nevoljan čin izbacivanja vazduha iz želuca kroz usta. Podrignuti 3-4 puta nakon obroka je normalno i najčešće se javlja zbog udisanja previše vazduha tokom jela. Nadutost se odnosi na osećaj punoće u gornjem delu trbuha, u predelu želuca. Na ovo mogu uticati nakupljanja gasa i / ili hrane u stomaku.

Ako se stalno podrigivanje ne leči, pogotovo ako je uzrok u digestivnom sistemu, simptomi se mogu pogoršati. Iz tog razloga važno je otkriti uzrok stalnog podrigivanja i adekvatno ga lečiti.

Pojedine osobe unose prekomernu količinu vazduha korišćenjem tvrđih bombona ili žvakaćih guma. Konzumiranje gaziranih pića ili piva takođe može stvoriti višak želučanog vazduha. Pored toga, anksiozne osobe mogu preterano da gutaju vazduh. Kao rezultat toga, značajne količine gasa mogu ući u želudac za 24 sata što može dovesti do pojave podrigivanja i nadutosti u predelu želuca.

Uzroci

Jako podrigivanje najčešće je uzrokovano udisanjem previše vazduha, do čega dolazi zbog:

 • Prebrzog jedenja ili pijenja
 • Anksioznosti
 • Namirnice
  Određena hrana i pića mogu povećati šanse za podrigivanje. Najčešće se radi o gaziranim pićima, alkoholu ili hrani s velikom količinom skroba ili šećera. Konzumiranje veće količine pasulja, brokoli, kupus, graška ili luka takođe može dovesti do učestlog podrigivanja. Pojedini blesnici osećaju nadutost u želucu kada konzumiraju mleko, neke sireve ili sladoled jer kod njih nedostaje enzim laktaza koja je neophodna u digestiji šečera (laktoze) koji se nalazi u mleku. Ovakvo stanje se naziva intolerancija na laktozu.
 • Lekovi
  Određeni lekovi takođe mogu dovesti do češćeg podrigivanja ili stanja koja uzrokuju stalno podrigivanje I nadutost u predelu želuca. Među njima su: lekovi za dijabetes tip 2 (akarboza), laksativi, lekovi za bol (ibuprofen, aspirin(, itd.
 • Bolesti
  Stalno podrigivanje može biti i simptom određene bolesti. Kada je uzrok bolest, najčešće se uz podrigivanje pojave i drugi simptomi. Stanja koja mogu uzrokovati podrigivanje su:
  gastroezofagealna refluksna bolest,
  gastropareza,
  gastritis,
  peptički ulkus,
  intolerancija na laktozu.

Gasovi u želucu i srce

Roemheld – ov sindrom ili gastrokardijačni sindrom, predstavlja kompleks simptoma želuca i srca. Ovaj sindrom nastaje kada su problem na želucu povezani sa srčanim simptomima kao što su tahinkradija, aritimije i bengine palpitacije. U najvećem broju slučajeva kardiološki simptomi se javljajau nakon jela. Veoma često se ovi bolesnici leče kardiološki bez uspeha, što produžava postavljanje tačne dijagnoze.
Razlozi za nastajanje Roemheld-ovog sindroma su najčešće mehaničke pririode i karakterišu se pritiskom u epigastrijumu (predeo želuca) I ispod levog rebarnog luka. Pritisak je povećan u najvišoj tačci želuca – fundusu, jednjaku ili usled širenja creva. Ovi procesi dovode do podizanja dijafragme i sekundarnog pritiska na srce. Ovakav pritisak smanjuje sposobnost srca da se napuni krvlju kao i njenu kontraktilnost što najčešće dovodi do simptoma u vidu ubrzanog rada i preskakanja srca.

Najčešči razlozi su:

 • Gastroezofaegalna refluksna bolest
 • Želudačne kile
 • Gastropareza (usporeni rad želuca)
 • Gastritis
 • Velika količina gasa u poprečnom delu debelog creva

Lečenje

Izbegavati gazirana pića kao što su kisela voda, sokovi i piva. Izbegavati mleko I mlečne proizvode, kao i posebnu grupu povrća (karfiol, brokoli, pasulj, kupus). Izbegavati žvake i bombone.
Postoje lekovi koji mogu umanjiti bol u želucu i učestalo podrigivanje uzrokovane lošim varenjem. Lekovi podrazumevaju inhibitore protonske pumpe i prokinetike. Ponekad i postojanje Helicobacter pylori infekcije može uzorkovati simptome nadimanja. Kada se utvrdi prisustvo H. pylori neophodno je načiniti njenu eradikaciju.
Kod učestalog podrigivanja može pomoći i ležanje na boku. Prinošenje kolena grudima dok ležite može pomoći pri zaustavljanju podrigivanja. Đumbir može biti od pomoći kao i čaj od kamilice.
Kako biste umanjili rizik od pojave stalnog podrigivanja, možete poduzeti neke od koraka:

 • sednite i polako pojedite svaki obrok,
 • nemojte pričati dok žvačete,
 • izbjegavajte alkohol i gazirana pića,
 • izbegavajte korištenje slamki, radije pijte direktno iz čaše,
 • pijte dosta vode,
 • izbegavajte pušenje,
 • održavajte zdravu telesnu težinu,
 • izbegavajte situacije koje izazivaju anksioznost i mogućnost hiperventilacije,
 • uzmite probiotički suplement za poboljšanje varenja.

Objavljeno: 05/07/2020 Ažurirano: 26/01/2021

Napisao:

specijalista opšte hirugije

Objavio:
Reflux Centar
Centar za oboljenja gornjeg digestivnog sistema