Priprema za želudačni balon za mršavljenje

Pregled specijalista

Plasiranje intragastričnog balona za mršavljenje pre svega podrazumeva multidiscipolinarni pristup. Da bi se došlo do željenog cilja u smislu značajnog gubitka na telesnoj težini mora se kombinovati više specijalnosti.

Prvi pregled je detaljan razgovor i objašnjenje procedure od strane iskusnog endoskopiste koji će sprovesti celu proceduru, sa posebnim osvrtom na prednosti i mane. Ukoliko osobe uzimaju neke lekove, neki lekovi mogu biti isključeni nekoliko dana ili na dan intervencije. Takođe se preproučuje da se pre intervencije nekoliko dana uvede terapija inhibitorima protonske pumpe kako bi se smanjilo lučenje želuzdačne kiseline nakon ugradnje balona. 

Nakon prvih informacija svi pacijenti bi pre ugradnje balona trebalo da budu pregledani od strane endokrinologa i nutricioniste, kako bi se sprovela kranje idnividualna priprema, terapija i ishrana.

Takođe u slučaju da se osoba odluči za anasteziju u vidu analgosedacije, biće pregledana i od strane kardiologa i anesteziologa (>EKG i  laboratorijski testovi), kako bi se dobila dozvola za interevcniju u analgo-sedaciji (kratkotrajna anestezija).

Način ishrane

Dan pre intervecnije – uzima se lagana hrana, salate, bistre supe, voda ili čajevi bez šećera.

Na dan intervencije – nije dozvolljen unos hrane 6h i tečnosti 2 h pre intervecnije.

Procedura plasiranja balona

Po dolasku u bolnicu u sobi za pripremu za endoskopske procedure daje se sat vremena pre procedure specijalna terapija za maksimalno suzbijanje neprijatnog osećaja mučnine tokom i nakon procedure.

Nakon toga pacijenti se prevode u specijalni endoskopski kabinet gde će nakon anstezije prvo biti načinjen kontrolni gastroskopksi pregled. Ovaj pregled je neophodan, kako bi endoskopisti bili sigurni, da ne postoji nikakva kontraindikacija za plasiranje balona u želudac. U slučaju postojanje relativnih kontraindikacija u smislu zapaljenja sluzokože želuca ili jednjaka, odložiće se plasiranje balona i bolesnicima će biti data najsavremenija terapija. Nakon najčešće 6 nedelja u proseku može se prisupiti plasiranju balona.

Ukoliko endoskopista ne vidi kontraindikacije za proceduru, ostaviće veću količinu vazduha u želucu i započeće sa procedurom plasiranja balona. U zavisnosti od veličine želuca čija percepcija zavisi od iskustva endoskopiste u želudačni balon će biti plasirano oko 450 do 600 ml fiziološkog rastvora. Uz fiziološki rastvor će biti dodato i 5 ml metilenskog plavog u cilju predostrožnosti, jer u slučajevima curenja balona mokraća će se obojiti u zeleno.

Postoperativni oporavak

Nakon procedure plasiranja balona, u slučaju daje bolesnik primio samo lokalnu anestezoiji preporučuje se oporavak od oko pola sata.

U slučajevima kada se daje analgosedacija postoperativni oporavak u bolnici traje najmanje sat vremena uz obaveznu zabranu voženja motornih sredstava tog dana.

Po otpustu svi pacijenti dobijaju specijalizovani jelovnik i terapiju, uz napomenu da se savetuje da naredna tri dana u slučaju potrebe obavezno dođu u bolnicu kako bi primili terapiju za smanjenje osećaja nelagodnosti, mučnine i bola.

Objavljeno: 20/06/2020 Ažurirano: 15/07/2020

Napisao:

specijalista opšte hirugije

Objavio:
Reflux Centar
Centar za oboljenja gornjeg digestivnog sistema