Bol u epigastrijumu i ispod desnog rebarnog luka

„Svaki bol ima određeno i važno značenje, ako smo dovoljno uporni da nađemo njegov uzrok“.

John Hilton, britanski hirurg (1805 – 1878) 

 

Bol se može definisati kao neprijatno senzorno i emotivno iskustvo izazvano stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili poremećajem funkcije organa. Iako je u osnovi neprijatno iskustvo, bol je veliki prijatelj obolelog i signal upozorenja, jer ga primorava da se javi lekaru, često ukazuje na mesto patološkog procesa, doprinosi ranom postavljanju dijagnoze, i omogućava blagovremeno donošenje odluke o lečenju, što je od neprocenjive vrednosti naročito kod hitnih stanja.

Osim popratnih simptoma, određivanje mesta bola jedan je od lakših načina da se odredi je li bol razlog za zabrinutost ili ne. Trbušna šupljina ima pet glavnih delova:

  • gornji srednji deo – epigastrijum: najveći deo želuca, deo tankog creva i gušterača,
  • gornji desni kvadrant: jetra i žučna kesa kao i deo debelog crieva,
  • gornji lievi kvadrant: deo želuca, slezina, debelo crevo,
  • desni donji kvadrant: već deo debelog crijeva, slepo crevo (apendiks), tanko crevo  i jajnik
  • levi kvadrant: jajnik i deo debelog creva.

Bol u epigastrijumu


Gornji – središnji deo trbuha naziva se epigastrijum. Način javljanja, trajanje bola, njegovo pojačavanje ili prestajanje u pojedinim okolnostima kao i pravci širenja mogu da ukažu na to koji organ je zahvaćen patološkim procesom .Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, korišćenje alkohola i nepravilna ishrana. Izbegavajte da jedete hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom.

Širok spektar poremećaja na raznim organima može dati epigastrični bol:

  • promene na želucu i dvanaestopalačnom crevu (gastritis, peptični ulkusi, tumori)
  • patološka stanja žučne kese (kalkuloza)
  • bolesti debelog creva
  • bolesti pankreasa.

Bol kod želudačne kile i GERB-a

Veliki broj pacijenata sa hernijom hijatusa jednjaka i gastroezofagealnom refluksnom bolešću uz prisustvo gorušice i regurgitacije navodi i prisutvo bolova u epigastrijumu. Stoga, detaljna anamneza u smislu vremena i načina nastanka bola, njegovog intenziteta, trajanja i širenja može navesti lekara da posumnja o kom primarnom uzroku bola se radi.

Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za teškoće koje su osećaju u gornjem delu digestivnog sistema i javljaju se tokom jela. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost 50 godina) sa nešto većim brojem kod muškaraca. Simptomi su bol u želucu, osećaj nepirjatnosti, težine, mučnine i nadutosti u želucu.

Gastritis 

Jedno od najčešćih bolesti modernog društva je gastritis. Jedan od simptoma je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija.

Bol kod čira na dvanaestopalačnom crevu

Kod duodenalnog ulkusa bol se klasično pojavljuje u epigastrijumu u projekciji središnje linije i često prolazi nakon uzimanja hrane, mleka ili lekova koji kupiraju kiselinu. Najznačajnija karakteristika ovog bola je da je intenzivniji 2-3 sata nakon jela ili tokom sna. Ova vrsta bola se pogoršava posle unosa hrane začinjene iritansima ili hrane koja dovodi do fermentisanja (paradajz, ljuti začin, pržena hrana, luk, nedopečena testa ili presno voće). Bol ima tendenciju vraćanja, a bolne epizode kod bolesnika sa duodenalnim ulkusom mogu trajati periodično po nekoliko nedelja ili meseci. Promena kvaliteta bola ka stalnom uz nemogućnost njegovog smanjivanja lekovima koji sprečavaju lučenje želudačne kiseline ukazuje na komplikacije ulkusa, najčešće u smislu njegovog prodiranja u okolne organe.

Bol kod čira na želucu

Kod ulkusa želuca bol je manje karakterističan i tipičan simptom nego kod pacijenata sa ulkusom dvanaestopalačnog creva. Pojavljuje se obično ulevo od srednje trbušne linije. Posle uzimanja hrane kod ovih pacijenata bol ne prestaje, već se čak i pojačava a uzimanje lekova nema isti efekat kao kod duodenalnog ulkusa.

 

Bol ispod rebarnog luka


Bol kod akutnog zapaljenja žučne kese

Akutno zapaljenje žučne kese koje je najčešće uzrokovano prisustvom kalkulusa u žučnoj kesi manifestuje se naglom pojavom bolova u epigastrijumu i ispod desnog rebarnog luka. Karakteristično je da se ovaj bol obično širi u leđa, ka desnoj lopatici i da je često praćeni mučninom i povraćanjem.

  • Šta je akutni kalkulozni holecistitis?

Bol kod zapaljenja pankreasa

Zapaljenje pankreasa se karakteriše jakim, stalnim epigastričnim bolovima koji se najčešće šire pojasno (u vidu obruča) u leđa i obično su praćeni mučninom i povraćanjem. Često je značajan podatak da je bolu prethodio prekomeran, obično masan obrok ili konzumacija alkohola.

Kada treba potražiti lekarsku pomoć?

Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, nemanje redovne stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neophodna.
Bol u epigastrijumu može u pojedinim slučajevima biti i znak infarkta miokarda!!

Nastavite sa čitanjem